Usposabljanje za interpretacijo dediščine KP Pivška presihajoča jezera na kolesih

Usposabljanje za interpretacijo dediščine KP Pivška  presihajoča jezera na kolesih

Društvo Drobnovratnik je v sklopu projekta "Spoznavanje Pivških presihajočih jezer s kolesi", ki ga sofinancira Ministrstvo za okolje in prostor, izvedla aktivnost »Usposabljanje za interpretacijo dediščine KP Pivška presihajoča jezera na kolesih«. Aktivnost je  bila izvedene v dveh deli:

  • v petek 17.4. je v popoldanskem času potekalo teoretično usposabljanje,
  • v nedeljo 19.4. pa je bil izveden drugi del, praktičen del usposabljanja lokalnih turističnih vodnikov Zelenega krasa.

V petek, 17.4.2015 se je ob 17h pričelo teoretično usposabljanje. Pozdravni nagovor in predstavitev društva Drobnovratnik je imela Tanja Vasilevska Jagunič. Sledil je niz 3 sklopov predavanj:

  • Dr. Gregor Kovačič je predstavil kraško hidrologijo,
  • Metka Škrlj Manojlovid, univ, dipl. biolog. je s slikovno prezentacijo približala floro travnikov na Pivškem,
  • Žan Jurca iz Kolesarskega društva Rajd pa je predstavil osnove kolesarjenja in postopke pridobitve licence za kolesarskega vodnika.

Udeleženci oziroma licencirani turistični vodniki so se s svojo prijavo na usposabljanje zavezali k oblikovanju lastnega turističnega produkta (kolesarski ogled za splošno javnost ali kolesarski ogled prilagojen družinam, s poudarkom na promociji lokalne ponudbe, dediščine in zdravega načina življenja, ki bo opremljen z zemljevidom trase).

V nedeljo 19.4.2015 s pričetkom ob 9h se je pričel drugi del usposabljanja. Zbirno mesto je bilo pred Ekomuzejem Pivških presihajočih jezer v Slovenski vasi. Praktični prikaz interpretacije z vodenjem je prikazala mag. Špela Habič. Z avtomobili smo se najprej odpravili proti Petelinjskemu jezeru, kjer smo prepoznavali različne grmovne vrste, z daljnogledom opazovali ptice, ki so ravno takrat gostile na jezeru, se pogovarjali o kolesarskih trasah, kje vse potekajo ter se dotaknili legende o Martinu Krpanu. Pot smo nadaljevali proti Velikemu Drskovškemu jezeru, kjer smo si ogledali očiščeno jezero, saj je bila na zadnji februarski dan uspešno opravljena naravovarstvena akcija odstranjevanja grmovne zarasti, ki je tudi del projekta Spoznavanje Pivških presihajočih jezer s kolesi. Nato smo zavili proti Velikem Zagorskemu jezeru, kjer smo že na daleč prepoznali gostodlakave liste in steblo te ogrožene rastline, gorskega kosmatinca. Sledil je še ogled Lanenega in Bačkega jezera. 

© 2013 Vse pravice pridržave
Izdelava: Agencija Brigada
Pravno obvestilo
Društvo drobnovratnik
Raubarkomanda 8
6230 Postojna