Po poteh Drobnovratnika, ki je kolesaril, podeljeval nagrade za najlepše izdelke iz lesa in prisluškoval zgodbam ob ognju

Po poteh Drobnovratnika, ki je  kolesaril, podeljeval nagrade za najlepše izdelke iz lesa in prisluškoval zgodbam ob ognju

KP Pivška presihajoča jezera in društvo Drobnovratnik sta v soboto, 20. 6. 2015 v okviru Poletne muzejske noči organizirala celodnevno druženje, ki se je zaključilo ob ognju pod jasnim zvezdnatim nebom.

Dan se je pričel z vodenim kolesarskim izletom po poteh med Pivškimi presihajočimi jezeri, kjer so bili udeleženci deležni »obiska« medvedje družine. Časa za fotodokumetacijo dogodka je bilo žal premalo, kajti vse skupaj se je po pričevanju odvilo prehitro. Vsem, ki nismo bili prisotni, preostane zgolj dejstvo - verjeti. Med kolesarjenjem so udeleženci poleg uživanja v lepotah edinstvene pokrajine, spoznavali še Natura območja in si ogledali rezultate naravoslovne akcije za ohranjanje mokrotnih travnikov na Drskovške jezeru.

Preostali del ekipe društva Drobnovratnik se je ogreval s pripravo za drugi del dneva, ki se je odvijal v Slovenski vasi v Ekomuzeju Pivških presihajočih jezer. Kmalu po zaključku priprav, so na parkirišče Ekomuzeja prikolesarili udeleženci izleta. Lačni smo se vsi skupaj usedli za mize pod streho (začelo je deževati) in se zagrizli v golaž s polento, ki so ga pripravili na turistični kmetiji Pri Andrejevih iz Narina.  Siti smo zamaknjenih pogledov zrli v nebo in se spraševali ali vse skupaj odpovedati ali upati, da bo burja pomagala odgnati temne oblake in z njimi dež. Brez moči, da bi lahko kakorkoli vplivali na potek vremena, smo se odločili, da bomo razstavo izdelkov natečaja za izdelke iz lesa premaknili pod streho Ekomuzeja. S tem smo se izognili dilemi kaj storiti, če bi v času podelitve nagrad najboljšim na natečaju, še vedno deževalo. Po postavitvi razstave je sledila predstavitev igre pola na fixi kolesih (piči biči). Žal smo predstavitev spremljali izpod dežnikov. Predstavitev se je izkazala za zabavno razvedrilo in par poskusnim zajčkom je celo uspelo spraviti žogo v gol. Najbolj pa so seveda uživali otroci, ki so kljub dežju, veseli in radoživi tekali za žogico teh jo z mahajočo palico želeli na vsak način spraviti v skozi prostor označen s stožci, ki je predstavljal gol. Med predstavitvijo je prenehalo deževati in fantje iz podjetja MI.AND.JU so hitro pripravili vse potrebno za lesarsko delavnico, kjer se je izdelovalo hotele za žuželke. Odločitev za izpeljavo delavnice je razveselila predvsem najmlajše in tiste mlade v srcu. Pričeli so nastajati prav zanimivi izdelki. Počasi se je prostor pred Ekomuzeju, sedaj obsijan s soncem, pričel polniti z obiskovalci. Pred podelitvijo nagrad udeležencem natečaja, sta Gašper Cafuta inovator izdelave lesenih koles in Uroš Šemrov, ki je kot del ekipe Lumar Team na letošnjem DOS-u (Dirka okoli Slovenije) z njim prekolesaril celotno traso. Na dirki je požel ne malo pozornosti zaradi unikatnega kolesa narejen iz nenavadno, navadnega materiala - lesa. Okvir kolesa je izdelan iz slovenskega brezovega lesa. V leseno osnovo so na mestih ležajev in vpetja zadnjega kolesa integrirani nekateri deli iz aluminija, ki povezujejo opremo kolesa z okvirjem. Ob cestnem kolesu je bilo izdelano tudi gorsko leseno kolo. Obiskovalci so po predstavitvi lahko preizkusili tako gorsko kot cestno kolo in se pogovorili z Urošem in Gašperjem, ki sta se vajene začudenosti nad nenavadnim izdelkom, hitro zapletla v debato. Obiskovalci so se imeli priložnost zapeljati še z električnim kolesom last občine Pivka, ki ga je radodarno posodila za uporabo na prireditvi društva Drobnovratnik.

Prišel je težko pričakovani trenutek  - podelitev nagrad natečaja za izdelke iz lesa. Vsi skupaj smo stopili v razstavne prostore Ekomuzeja in pozornost preusmerili na nagrajence. Pred podelitvijo nagrade je predsednica ocenjevalne žirije Barbara Kogoj poudarila prednosti izdelka, ki je prejel nagrado, pred ostalimi. Po podelitvi nagrade posameznikom je sledila še kratka obrazložitev izdelka s strani nagrajenca. Besedo je dobil tudi Roman Doles, ki žal ni prijel nagrade, ampak je zaradi atraktivnosti, izdelek pritegnil pozornost ocenjevalne komisije. Gre za velik lesen grad dimenzije (5x3 metre), ki bo na voljo otrokom iz postojnskega vrtca. Gradu obiskovalci niso imeli priložnosti videti v živo, ker ga zaradi njegovih dimenzij (ena stranica gradu tehta dobrih 100 kilogramov) nismo premeščali iz njegove trenutne lokacije. Grad so si lahko ogledali na fotografijah.

S podelitvijo nagrad je bil uradni del, ki ga je organiziralo društvo Drobnovratnik v sklopu projekta "Spoznavanje Pivških presihajočih jezer s kolesi", ki ga sofinancira Ministrstvo za okolje in prostor, zaključen.

Z vodenim ogledom Ekomuzeja Pivška presihajoča jezera se je uradno pričela Poletna muzejska noč. Sledil je pohod na Petelinjsko jezero z biologinjo, kjer smo si ogledali nekaj primerkov rož in metuljev. Po prihodu z jezera smo se s slutnjo na hladno noč, hitro zatekli v toplo zavetje ognja. V objemu ognja smo pozno v noč ob pečenju klobasic in sira na ošiljenih leskovih palicah ter tipične pivške jedi - kuhan krompir s skuto, prisluškovali zgodbam domačina s Pivškega in skrivnostnim šumom noči z jezer, ki jih je prinašal in odnašal veter v hladno noč z jasnim svodom zvezd in lune nad nami. Bil je lep dan, ki smo ga zaokrožili s prečudovito nočjo.

Topel pozdrav vsem, ki ste si vzeli čas in z nami preživeli dan v edinstvenem okolju, ki vedno znova očara s svojo divjo naravo na eni ter ostro toplino ljudi na drugi strani. Prijazno vabljeni na pivške skrite poti okoli jezer tudi v prihodnje. Mogoče se naše poti križajo in se skupaj nostalgično spomnimo na lep dan in čarobno noč ob ognju.

© 2013 Vse pravice pridržave
Izdelava: Agencija Brigada
Pravno obvestilo
Društvo drobnovratnik
Raubarkomanda 8
6230 Postojna