Naravovarstvena akcija "Čiščenje Velikega Drskovškega jezera"

Naravovarstvena akcija

V soboto 28. februarja 2015 je Društvo Drobnovratnik organiziralo naravovarstveno akcijo odstranjevanja zaraščenih površin na dnu Velikega Drskovškega jezera. Akcija je del projekta "Spoznavanje Pivških presihajočih jezer s kolesi", ki ga sofinancira Ministrstvo za okolje in prostor.

S kakšnim namenom smo se lotili te akcije? Večina površin na dnu Pivških presihajočih jezer so močvirni travniki, kjer lastniki kosijo enkrat na leto. Zaradi slabe kvalitete krme in ekstremnih razmer (izmenične poplave in suše) lastniki ponekod opuščajo tradicionalno kmetijsko rabo. Del jezerskih globeli se zato hitro zarašča z grmovjem in drevjem. Mokrotnih travnikov je vse manj, obenem se krči življenjski prostor nekaterih redkih rastlinskih in živalskih vrst kot so ptič kosec, metulj močvirski pisanček, sibirska perunika in druge. Z odstranjevanjem grmovne vegetacije, bomo ustvarili pogoje za ohranitev ogroženih rastlinskih in živalskih vrst mokrotnih travnikov.

Sobotno jutro je bilo, zahvaljujoč burji, skorajda brez oblačka. Vreme nam je za izvedbo načrtovane akcije naklonilo idealen zadnji februarski dan. Do prizorišča dogajanja smo se sprehodili preko zgodno pomladanske pokrajine in po rahlem spustu prišli do površine, ki nas je nestrpno pričakovala, da zavihamo rokave in se »zapodimo« med grmovje.

Pogled na zaraščene površine ni obetal prevelikega naprezanja. Realnost je kmalu pokazala, da so imele oči drugačne kriterije, kot jih imajo zarasla tla jezera. Z veliko vnemo smo se skorajda na juriš zagnali nad grmovje, opremljeni z rokavicami in vso mogočo opremo, ki je nujno potrebna pri rokovanju z motornimi žagami in ostalimi motornimi napravami. Vseh 26 parov rok je pridno poprijelo za takšno in drugačno delo in kmalu spoznalo, da bo dan, kljub burji, prav prijetno topel. Znoj ni ravno tekel v potokih, februar je vseeno zimski mesec, a kmalu so prve plasti oblačil pričele padati z razgretih teles.

Motorne žage so brnele v vedno lepši dan, roke ostalih vlekle veje na kup in prav lepo je bilo videti množico zagnancev kako počasi, a vztrajno spreminjajo grmičevje v prav lušten mokroten travnik. Malica je bila prijetna postaja na poti do cilja. S sladkimi dobrotami so jo omogočile gospodinje iz Drskovč, na pobudo predsednika vaške skupnosti Jožeta Tomšiča. Petra in Erika iz Turističnega društva Pivka pa sta postregli s toplimi napitki ter konopljinimi piškoti s čokolado in lešniki (glede na delovno vnemo po malici, je bila konoplja industrijska :).  

Po malici smo se v malo manjšem številu, a z viškom sladkorja v krvi, dobesedno zagnali v preostanek grmičasto drevesnih spletov, ki so se znašli na v naprej označenem območju. Vnel se je pravi boj. Motornim žagam in pridnim rokam se je pridružil še traktor s pogumnim Jožetom Tomšičem za volanom. In ko je odbila ura za kosilo, so za nami ostali zgolj kupi vejevja in štrclji, ki so spominjali na goščavo izpred parih ur. Počakali bodo na stroj za mletje lesnih sekancev, da se spremenijo v koristno porabljeno energijo.

Zadovoljni, malo popraskani in raztrgani, smo strmeli v dokončano delo. Pospravili smo, kar je ostalo do malice, da smo lažje zdržali do jote s klobaso, ki nas je čakala v Gasilskem domu Zagorje in se počasi odpravili do avtomobilov, parkiranih na koncu Drskovč. Burja je ponehala. Nebo je bilo malo bolj sivo kot ob prihodu, a brez padavin – pogumni imajo srečo.

Brez vseh, ki so si za ohranjanje narave vzeli čas »edino soboto v tednu«, akcije ne bi zmogli tako uspešno izpeljati. Članom Društva Drobnovratnik so se zavzeto pridružili gasilci iz Prostovoljnega gasilskega društva Zagorje, članici Turističnega društva Pivka, domačini z županom Robert Smrdeljem in prijatelji presihajočih jezer od blizu in daleč. Prisrčna zahvala gre tudi predsedniku Vaške skupnosti Drskovče Jožetu Tomšiču in vsem gospodinjam iz vasi, ki so spekle okusno pecivo. Dogajanje na terenu pa si je ogledal tudi predsednik Vaške skupnosti Zagorje Tomaž Česnik, saj smo grmovje krčili na zagorski strani jezera.

Vsem sodelujočim se iskreno zahvaljujemo za prizadevnost in trud, ki so ga vložili v prvo naravovarstveno akcijo na Pivškem! 

© 2013 Vse pravice pridržave
Izdelava: Agencija Brigada
Pravno obvestilo
Društvo drobnovratnik
Raubarkomanda 8
6230 Postojna